Blogbericht

Log Augustus 2020

Van 2 tot 31 augustus ben ik weer door heel boek #1 van De Verloren Stammen van Aden gegaan. De opmerkingen van Sarah’s tweede redactieronde werden verwerkt, evenals de feedback van proeflezer Danny, en verder heb ik nog op duizenden plaatsen zitten prutsen en stroomlijnen. Om te vermijden dat ik dat tot in het oneindige blijf doen, heb ik alle paragrafen waar ik tijdens deze passage niets meer aan heb veranderd groen gekleurd. Dat ziet er zo uit:


Om dat groen kleuren gemakkelijk te maken heb ik macro’s gemaakt, zodat ik met alt-v en alt-c respectievelijk een zin of een paragraaf kan kleuren.

Er zijn hoofdstukken waar ik nog nauwelijks iets aan wilde veranderen, maar ook enkele waar ik nog vele uren mee heb geworsteld.

Timing

Bij de volgende passage, waar ik al mee bezig ben, verwacht ik dat alles 95% groen wordt. Daarna volgt dan nog een laatste passage om het manuscript 100% groen te maken. Dat zou nog in september moeten lukken.

De grote vraag is dan wanneer ik het boek uitbreng. Ik had gehoopt dat nog voor de kerstperiode te kunnen doen, maar dat wil zeggen dat het boek half november te bestellen zou moeten zijn. Gezien er drie weken nodig zijn voor het drukken, geeft me dat maar een drietal weken om van het manuscript een afgelikte PDF te maken. Dat gaat me hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Wat er nog moet gebeuren:

  • De cover ontwerpen. Ik heb de illustratie al wel, maar de belettering is belangrijker voor de look die ik nastreef. Ik ga die belettering zelf proberen doen, maar desnoods zoek ik iemand om het tegen betaling te doen, wat natuurlijk tijd zou kosten.
  • De kaart maken. Ik heb er al één gemaakt maar ben er niet echt tevreden van. Ik weet ook niet in hoeveel detail ik kan gaan zonder dat de gedrukte versie onleesbaar wordt. Zal dus wat uitproberen zijn, wat ook weer tijd kan kosten.
  • De print layout. Dit is natuurlijk de grote todo. Ik wil dit ook zelf doen, met het programma Affinity Publisher, zodat ik volledige controle heb en ten allen tijde aanpassingen kan maken. Dat programma heeft helaas geen templates voor novels (al kan je naar verluidt PDFs importeren en daarmee van start gaan) en ik moet het nog helemaal leren, dus dit zou wel eens lang kunnen duren. Ik heb vroeger van mijn boek over Antwerps de layout zelf opnieuw gedaan in Adobe InDesign, omdat ik niet tevreden was met het werk van de vormgever van mijn uitgever, maar toen had ik een bestaand document om van te vertrekken. Ik zou nu dus ook iemand willen betalen om een eerste versie te doen, maar freelancers die met Affinity werken zijn dun gezaaid, en ik heb er nog geen enkele gevonden met ervaring met romans.
  • Ik zou nog een historische noot willen schrijven, om na het verhaal aan de lezer te vertellen welke personages, locaties en gebeurtenissen historisch zijn, en welke door mij uitgevonden of geëxtrapoleerd. Maar misschien is dat iets dat ik op deze site zal aanbieden, in welk geval het niet klaar hoeft te zijn voor het boek naar de drukker kan.

Laptop

Ik was eens aan een nieuwe laptop toe, dus heb ik gisteren alvast een nieuwe besteld, met een i7 processor, 16 Gb geheugen en een ruime SSD, om al dit werk comfortabel te kunnen uitvoeren. Ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan met de vormgeving! Dit zal de eerste keer een serieus leerproces zijn, maar voor alle toekomstige romans zal ik alles kunnen hergebruiken.

Websites

Ik heb overigens net vernomen dat mijn webhost, waarop ik deze en andere sites host, er op 1 december mee kapt. Deze WordPress site overzetten naar een andere host zal geen probleem zijn (maar zal binnenkort dus wel een dag of twee uit de ether verdwijnen), maar mijn andere sites, zoals antwerps.be, heb ik zelf geprogrammeerd in inmiddels verouderde versies van PHP en MySQL, dus die ga ik ofwel offline moeten halen of erg veel tijd spenderen aan het updaten ervan – wat helaas uitstel van de roman zou betekenen.

Titel boek #1

Inmiddels denk ik dat de titel van de eerste roman “De Schreeuw van de Griffioen” wordt. Dit is het soort generieke “De X van de Y” fantasy titel dat ik eigenlijk wou vermijden, maar er zijn wel voordelen aan. Ik wilde graag “Griffioen” in de titel, omdat er al in de eerste zin van de proloog naar het personage met die bijnaam wordt verwezen. En de schreeuw is niet zomaar een schreeuw; gaandeweg zal blijken dat deze titel eigenlijk een belangrijke clue bevat.