Blogbericht

Log November 2020

Dit was de maand waarin mijn eerste roman uitkwam. De Schreeuw van de Griffioen werd geleverd vanaf 6 november, enkele dagen vroeger dan voorzien. Sommige lezers die het boek online hadden besteld hadden het al terwijl mijn eigen exemplaren nog moesten toekomen. Ik ben uiteindelijk langsgegaan bij de Standaard boekhandel in Edegem waar ik het boek voor het eerst in levenden lijve zag. Natuurlijk waren er voordien al de proefdrukken, maar ik had nog kleine dingen veranderd en nieuwe files geupload, dus ik was toch niet helemaal gerust dat het boek goed van de drukker zou komen tot ik het met eigen ogen zag. Overigens wordt mijn boek het liefst gelezen zoals Jeroen J. het doet:

Inmiddels hebben heel wat mensen de roman gelezen, en het was heel fijn om zoveel commentaren te krijgen over iets dat jarenlang alleen in mijn hoofd bestond. Je kan me trouwens een plezier doen door een reviewtje te plaatsen bij BOL.com, Standaard Boekhandel en/of elders – twee zinnen is al genoeg. Dat had ik eigenlijk moeten vragen in het nawoord van het boek; domweg vergeten.

Ik had een aantal lezers gevraagd om eventuele fouten (spelfouten, dubbele woorden, …) te melden, zodat ik die nog kan fixen voor het ebook en de tweede druk. Er heeft echter nog niemand ook maar één fout gevonden. Misschien moet ik er een wedstrijd van maken en een prijs beloven aan de eerste die er toch één vindt.

Ik heb me in november vooral beziggehouden met promotie en met de praktische kant van het verkopen. Wat het tweede betreft heb ik een voorraad kartonnen verpakkingen ingeslagen en eigen bladwijzers laten drukken; wie het boek bij mij koopt krijgt die erbij. De foto toont voor- en achterkant; er zijn er geen twee verschillende. Ik moet overigens dringend eens een pagina maken met links naar alle plekken waar het boek te koop is (TL;DR: overal), en uitleg over hoe je het bij mij bestelt.

Wat promotie betreft heb ik in de Gazet van Antwerpen gestaan en ben ik kort te gast geweest op Radio Zuidrand. Daar zal ik opnieuw en veel uitgebreider te horen zijn in het programma “In De Kijker”, dat op 3 januari wordt uitgezonden. Het boek zal de komende weken en maanden ook besproken worden door een aantal boekenblogs en door een studentenblad. Ik had gehoopt ook op ATV (Antwerpse TV) te geraken, waar ik in het verleden al 2x te gast was, maar dat is niet gelukt. Ik heb al deze promotie à l’improviste gedaan; wanneer ik meerdere boeken in de serie uitheb zal ik het grondiger en systematischer aanpakken.

Ik ben inmiddels ook begonnen aan de voorbereiding van boek 2, “De Wil van Adens Goden”. De eerste versie daarvan schreef ik al in 2011, en in 2019 heb ik het volledig herschreven. Dit is het moeilijkste boek, omdat het verhaal zich nu verlegt naar een volledig imaginaire wereld die ik hier moet introduceren. Van de proloog en het begin ben ik al tevreden, maar aan de rest van het boek wil ik nog veel veranderen. Zoals steeds bij het herschrijven van een boek (wat ik nu al voor de vierde keer ga doen, want boek 1 heb ik ook twee keer herschreven) begin ik met het verzamelen en ordenen van de honderden losse ideeën voor verbeteringen en nieuwigheden die ik heb genoteerd. Daaruit smeed ik een eerste nieuwe outline, waarbij steeds meer van de algemene ideeën (voor nieuwe verhaallijnen, of voor veranderingen aan de wereld of personages) zich uitkristalliseren naar concrete punten voor bepaalde plaatsen in het verhaal.

Het goede nieuws is dat ik van boek 3, dat ik ook in 2019 heb herschreven, wel al tevreden ben en er dus veel minder aan zal veranderen. Bedoeling is dat ik boek 2 eind 2021 uitbreng en boek 3 eind 2022, maar vooral dat eerste is weinig realistisch. Enkele maanden geleden gaf ik mezelf echter ook weinig kans om boek 1 nog dit jaar te kunnen publiceren, en zie! plots ging het erg snel. Dus wie weet!