Blogbericht

Log Oktober 2020

Ik heb weer heel veel kunnen doen deze maand, en veel dingen gingen sneller als verwacht, met als gevolg dat ik De Schreeuw van de Griffioen nog ruim voor de kerstperiode kan uitbrengen. Een overzicht.

 • Ik heb de print layout nog eens helemaal herzien in Affinity Publisher. Hier en daar had ik te veel tekst op één lijn proberen persen; daar heb ik nu telkens een andere oplossing gezocht. Op twee of drie gevallen na is de tracking nergens lager dan -1%.
 • Voor de kaart twijfelde ik tussen een kleine kaart op één bladzijde of een grote uitgespreid over twee bladzijden, met dan een vouw in het midden. De oplossing was uiteindelijk simpel: eerst een grote kaart op één bladzijde, en een uitvergroting van het belangrijke deel op een andere bladzijde.
 • De Schreeuw van de GriffioenDe cover heb ik in extremisch nog veranderd van een groene achtergrond met witte letters naar een gele achtergrond met zwarte letters, wat veel dichter bij het oorspronkelijke ontwerp lag. Ik heb inmiddels veel complimenten voor de cover gekregen. Ik schrijf binnenkort een artikel over hoe hij tot stand is gekomen.
 • Het grote struikelblok bleef de achterflaptekst. Ik heb nog dagenlang mezelf de haren uitgetrokken om tot iets acceptabels te komen. Ik ben er nog niet tevreden over – te lang, te droog, geeft de toon van het boek helemaal niet weer – maar ik kan ermee leven. Les voor de toekomst: voor volgende romans schrijf ik éérst de achterflaptekst.
 • Proefboek

  Toen alleen de achterflaptekst nog bijgewerkt moest worden, besloot ik al een eerste proefdruk te maken om tijd te sparen. Ik plande al jaren om samen te werken met Pumbo.nl, maar omdat ze te traag reageerden op mijn emails besloot ik mezelf nog meer uitgetrokken haren te besparen en een alternatief te zoeken. Na een rondvraag op Facebook kwam ik al heel snel terecht bij de clusteruitgeverij van Schrijverspunt. Ik heb mijn eigen imprint Rimnosk genoemd – Rimnosk is een belangrijke plek in de wereld waarop de volgende delen van De Verloren Stammen van Aden zich afspelen – en daar meteen ook een website voor in elkaar geflanst: Rimnosk.com .

 • Het eerste proefboek arriveerde al na enkele dagen. Een speciaal moment om m’n roman voor het eerst in de handen te houden. Hij zag er meteen perfect uit – behalve de voorlopige achterflaptekst. Het boek was dikker dan ik me voor ogen had gehouden.
 • Bij de clusteruitgeverij bleken ze de covers en de voorlopige achterflaptekst al te hebben geupload naar CB (het bedrijf dat alle boeken verdeelt), waardoor het ook al terechtkwam op alle webwinkels. Spijtig genoeg was de cover image gebaseerd op een PDF zonder inbegrepen fonts, waardoor de cover er helemaal vermangeld uitziet. Zo kwam mijn boek dus op alle webwinkels te staan. Ik kon alleen maar hopen dat niemand het zag. De fout werd snel rechtgezet bij CV, maar het duurde lange stressvolle dagen voor de foute covers begonnen te verdwijnen van de eerste sites. Op Amazon.nl is dat nog altijd niet gebeurd en zie je nog steeds die vermangelde cover. Op Bruna.nl is er gewoon geen cover meer, en op bol.com staat nog altijd de foute achterflap. Maar goed, ik kan verder.
 • Nog een fout: het eerste proefboek was gemaakt op een machine voor Print on Demand, terwijl ik een oplage ga drukken. Ik besloot dus een tweede proefboek te laten maken, met de definitieve achterflaptekst en op de juiste machine. Dat is inmiddels ook toegekomen, en na nog wat kleine cosmetische wijzigingen is het boek op 30/10 vertrokken naar de drukker. De lanceerdatum is 9 november; de boeken zouden dan gedrukt moeten zijn en uitgestuurd worden naar al wie er al één besteld heeft.
 • Ik heb een tiental ARC lezers aan het werk gezet, zodat er de komende weken hopelijk al reviews verschijnen bij het boek.
 • Ik ben begonnen aan de promotie door boekbloggers te contacteren, een facebook ad te lanceren (enkel een korte proefrun voorlopig, die zeer goed verliep) en traditionele media aan te spreken. De komende weken en maanden zal dat wel zichtbaar (en hoorbaar!) worden.

Voor november staat er wat het boek betreft alleen maar verdere promotie op het programma. Gelukkig maar, want ik zal weinig tijd hebben. Op 2 december kapt mijn oude webhost ermee, en de websites die ik meer dan 10 jaar geleden heb geprogrammeerd zullen nergens anders nog willen draaien omdat ze een verouderde versie van PHP gebruiken. Deze website is gewoon een WordPress site en was snel overgezet naar een nieuwe host, maar mijn websites over het Antwerps dialect en de Vlaamse taal zal ik ofwel opnieuw moeten programmeren of opgeven.