Blogbericht

Maart 2024

Dit was een drukke maand waarin ik veel verschillende dingen heb gedaan. Versie 3 van het manuscript voor De Wens van Adens Gezant, het derde volume van De Verloren Stammen van Aden, was vorige maand na anderhalf jaar werk klaar, en in afwachting van de feedback van de redacteur had ik plots tijd voor andere dingen.

Kortverhaal

Om te beginnen heb ik een kortverhaal geschreven, voor het eerst in zes jaar. Ik had hier al lang veel zin in, en ik kreeg recent een idee waar ik erg enthousiast over was, dus ben ik er maar meteen ingedoken. Eens ik ermee bezig was, ging het uitwerken toch moeizamer dan verwacht en kreeg ik vooral zin om verder te werken aan De Verloren Stammen van Aden. Dat epos is nu eenmaal als een drug voor me, en wanneer ik iets anders doe krijg ik ontwenningsverschijnselen. Gelukkig maar, ik heb er tenslotte nog vele jaren werk aan.

Een eerste versie van het nieuwe kortverhaal is klaar. Ik kan niets vertellen over de inhoud omdat ik het misschien wil insturen voor een wedstrijd. Ik laat het nu enkele maanden liggen en dan zien we wel.

Covers

Ik heb met mijn illustrator Oğuz Tunç afgesproken dat hij voor boek drie een nieuwe coverillustratie zal maken, en dat hij voor boek vier enkele kleine wijzingen zal maken aan de illustratie die hij jaren geleden al had gemaakt voor boek drie.

Ik heb meteen een document gemaakt met een uitvoerige beschrijving van de scene die ik op boek drie afgebeeld wil zien. De meeste fantasyboeken hebben generieke covers die weinig met de inhoud van het boek te maken hebben, maar ik wilde vanaf het begin graag scenes uit het verhaal laten zien. Op boek één is dat Boduognats toespraak vóór de aanval op de Romeinen, en op boek twee zijn het de zandmensen die ritueel afscheid nemen van de ondergaande zon. Van boek drie kan ik alvast vertellen dat Abeni erop te zien zal zijn, en dat het een scene betreft die zich zo’n driekwart ver in het verhaal afspeelt. Ik heb inmiddels de eerste schetsen gezien, en het wordt weer mooi.

Titels

Toen Oğuz de eerste covers maakte, wist ik nog niet hoe groot het boek precies zou worden, en wat de titels zouden zijn en hoeveel plaats die in beslag zouden nemen. Inmiddels heb ik een vast formaat en een vast coverontwerp, dus heb ik alvast een eerste versie van de cover van boek 3 gemaakt waarin enkel nog de illustratie ontbreekt, zodat Oğuz precies weet hoeveel plaats hij heeft. Ik heb daarbij ook geëxperimenteerd met verschillende titels, en kan nu met 99% zekerheid zeggen dat het De Wens van Adens Gezant zal worden.

Ik heb in één moeite door ook al een cover gemaakt voor boek vier. Een gelukkige inval gaf me op het juiste moment een titel waarvan ik ook al met grote zekerheid kan zeggen dat die het zal worden: “De Schaduw van de Mensenzoon”.

Voor wie de geschiedenis van De Verloren Stammen van Aden niet kent: ik heb van 2010-2015 zes boeken in de reeks geschreven, en de eerste drie heb ik in 2015-2019 herschreven. Sinds 2019 ben ik bezig met ze nóg eens te herschrijven en te publiceren. Ik kijk er al naar uit om aan een nieuwe versie van boek vier te beginnen, eind dit jaar hopelijk.

Nieuwe versie “De Wens van Adens Gezant”

In april ga ik een mooie reis van twee weken maken, waarover ik over een maand zal vertellen. M’n redacteur zal haar feedback klaar hebben tegen dat ik terugkom. Ik was niet echt van plan om voordien al aan de volgende versie van De Wens van Adens Gezant te beginnen, maar zoals ik hoger al zei is dit als een drug voor me, en ik kon het uiteindelijk niet laten.

De Wens van Adens Gezant bestaat uit 5 delen, met ongeveer de volgende verdeling qua lengte:

  • Deel I: Naraka (10%)
  • Deel II: Sherdanpur (15%)
  • Deel III: Gaba (25%)
  • Deel IV: Otrako (30%)
  • Deel V: Dorman (20%)

Over delen III, IV en V, de laatste 75% van het boek dus, ben ik al tevreden; over deel IV (een groot keerpunt in het verhaal) zelfs ronduit enthousiast: het heeft sterke scene na sterke scene en vervult de ambitie die ik met dit epos heb.

Over delen I en II, de eerste 25% van het boek, ben ik nog niet tevreden en zal ik dat misschien nooit helemaal zijn. Ik ben in deze delen nog volop bezig de wereld te schetsen en alle stukken op het bord te zetten, waardoor er te weinig gebeurt om het verhaal vaart te geven. Ik wil deze delen zoveel mogelijk inkorten, en daar ben ik nu alvast mee begonnen. Ik zit momenteel aan hoofdstuk vier. Dezer dagen meet ik mijn vooruitgang dus aan het aantal woorden dat ik heb kunnen schrappen.