Blogbericht

Log September 2020

Veel te melden over deze maand!

Manuscript

Het manuscript van “De Schreeuw van de Griffioen” (definitieve titel) was op 10 september helemaal klaar. Het idee om bij elke passage alle paragrafen die ik niet meer wijzigde groen te kleuren (met shortcut keys en macros, zie vorige maand) werkte geweldig. Ik verloor geen tijd met dingen te herlezen die ik toch niet meer wilde wijzigen, en op het einde, toen het manuscript 99% groen was, kon ik me volledig focussen op de resterende pijnpunten – beschrijvingen die ik maar niet vloeiend geformuleerd kreeg, stukjes dialoog die niet vlotten of flauw waren, … – tot alles naar bevrediging was opgelost. Ik heb in die laatste dagen ook alles nog een gespellcheckt, mijn dubbele en rechte aanhalingstekens vervangen door enkele krullen, enzovoort.

Kaart

Op 10 en 11 september heb ik de kaart van België anno 57vC – waar heel het verhaal zich afspeelt – een grondige makeover gegeven. Ik had deze kaart een jaar geleden al eens gemaakt in Wonderdraft – geweldige tool overigens – maar heb behalve de landmassa’s en rivieren alles opnieuw gedaan. Omdat het bedoeld is voor print moet ik het sober houden, zodat het nog duidelijk en leesbaar blijft op beperkte schaal. Mogelijk maak ik later een “deluxe” versie met meer details en meer kleur, voor op deze website of als promotiemateriaal.

Cover

Van 12 tot 15 september werkte ik aan de cover, in Photoshop. Ik had vorig jaar de illustraties voor dit en de volgende twee boeken al besteld (daarover later meer, wanneer ik de cover toon), dus het was vooral een kwestie van het juiste font vinden voor de titel – dacht ik. Ik spendeerde dagen aan het zoeken naar en uitproberen van fonts. Hoewel ik best bereid ben te betalen voor het juiste font, is het veel werk om een betalend font uit te testen (de titel eerst in dat font maken op de site die het font verkoopt, dan screenshot maken, uitknippen, in Photoshop plakken, achtergrond transparent, resizen) zodat het geen verrassing is dat ik uiteindelijk terechtkwam bij twee gratis fonts (de hoofdletters doe ik in een ander fonts).

Op 25 september ging ik verder met de cover. Ik was niet meer tevreden met een perkament als achtergrond – wat ik nochtans zelf had opgedragen aan de tekenaar – en kwam na veel experimenteren uit bij een achtergrond met een combinatie van dat perkament, een groene gradiënt, rook en een felle lichtbron – ik heb me uitgeleefd 🙂 In plaats van de titel in zwarte inkt te doen, zoals altijd het idee was, lijkt het nu meer een blinkend ivoor. Geweldig is het niet, maar ik ben toch tevreden met het resultaat. Zelf volledige controle over de cover hebben is een van de hoofdredenen waarom ik zelf het boek wilde uitgeven – de meeste covers van Nederlandstalige SFF romans zien er naar mijn mening amateuristisch uit, en daar zou ik zelf niet mee kunnen leven.

Eens de front cover klaar was bleek de spine (rug van het boek) en de back cover nog meer werk dan verwacht, maar op wat tweaks na zijn die vandaag, 30 september 2020, ook klaar.

Print layout

Op 14 september begon ik aan de print layout, in Affinity Publisher, wat een kloon is van Adobe InDesign. Ik had verwacht een week of twee nodig te hebben om dit pakket te leren, maar na op twee uur tijd door alle tutorialfilmpjes op YouTube te gaan was ik vertrokken. IT’er zijn is hier een enorm voordeel natuurlijk. Ik dacht dat het een berg werk zou zijn om zonder template te beginnen, maar eens je de bladspiegel hebt gedefinieerd, een font gekozen en een hoofdstukbegin hebt ontworpen, is het meeste layoutwerk al gedaan.

Ik ben hoofdstuk per hoofdstuk, bladzijde per bladzijde en regel per regel door heel het manuscript gegaan, zoveel mogelijk weduwen en wezen (alleenstaande lijnen) en ongemakkelijke lettergreepsplitsingen verwijderend door te prutsen aan de tracking (afstand tussen de letters). Achteraf bezien heb ik dat in het begin wat te enthousiast gedaan – een alleenstaande regel of een lettergreepsplitsing is minder erg dan samengeperste letters – dus de eerste hoofdstukken ga ik zeker nog opnieuw doen. Al bij al was dit leuk werk en ging het snel vooruit – een half uur per hoofdstuk misschien.

Het begin van hoofdstuk 9

Ik heb meteen een dankwoord en een historische noot geschreven en was op tien dagen met alles klaar. Het boek zal 392 bladzijden tellen, waarvan 376 voor het manuscript zelf (dat ~125.000 woorden telt). En dat terwijl ik een vrij klein (maar zeker niet te klein) font heb gebruikt. Veel dikkere boeken dan dit wil ik in de toekomst niet uitgeven

TODO

Ik sta veel verder dan ik had verwacht – doordat ik zo traag schrijf was ik vergeten dat ik alle andere dingen vrij snel doe – en heb dus misschien de mogelijkheid om het boek toch nog dit jaar in de webwinkels te krijgen. Dan moet ik mijn resterende TODO-lijstje op twee weken tijd afwerken, en er komt een heel drukke periode in mijn privé-leven aan. Ik doe voorlopig gewoon voort, maar ik ben liever te laat voor de kerstperiode dan dat ik niet alles zo goed maak als ik het kan maken. “Begin volgend jaar” blijft dus de meest waarschijnlijke verschijningsdatum.

Nog te doen:

  • De achterflaptekst. Dit wil me maar niet lukken; ik heb er weeral twee dagen aan verspild en de feedback die ik krijg is nog altijd “saai, slecht, ik zou niet verderlezen” – en dat is ook mijn eigen mening. Ik bijt hier m’n tanden op stuk, ik kan dit écht niet, een wervend promopraatje bedenken. En toch zal het moeten.
  • De kaart uitsnijden. Ik moet nog beslissen of ik een kleine kaart maak die op 1 bladzijde past, of een grotere kaart die 2 bladzijden in beslag neemt maar dan uiteraard met een vouw in het midden – en veel van het verhaal zal zich dan net rond die vouw afspelen.
  • Print layout: eerste hoofdstukken opnieuw doen (heb in het begin wat te hard zitten wringen aan de letterafstand denk ik), de titelpagina’s maken (met bvb een zwartwit versie van het logo van de cover op blz 3), de andere front matter en back matter nog eens nakijken.
  • De back cover nog wat tweaken, nog niet helemaal tevreden met het ontwerp.
  • De PDFs bakken en opsturen
  • Wachten op de proefdruk, nakijken, eventuele updates aan de PDFs
  • Wachten op de druk.
  • Promotie. Ik zal in november wellicht helemaal geen vrije tijd hebben, dus misschien wacht ik beter met de lancering tot begin volgend jaar. Tbd!